Spritz
Ketvirtadienis, gegužės 7th, 2015With Aperol. The best. And that’s all I can say about it. O jeigu iš tiesų, tai apie šį dievišką gėrimą galima būtų rašyti ilgiausias litanijas. Tačiau jį reikia ragauti, gerti, mėgautis, degustuoti, prie jo diskutuoti, užkandžiauti, po jo – valgyti. Nes būtent tam jis ir skirtas – sužadinti apetitą bei pagerinti virškinimą.
Spėjama, jog spritzo žodis kilęs iš vokiškojo “spritzen”. Nors šis aperityvas bene populiariausias Šiaurės Italijos, o galbūt net ir visoje bato formos Viduržemio jūros šalyje, tačiau jo istorija prasidėjo nuo Habsburgų dinastijos, kuomet įvairūs vokiečių kilmės pirkliai bei prekiautojai Veneto regione dabartinėje Šiaurės Italijoje mėgo skanauti bei atsigaivinti šių kraštų vynu (dažniausiai baltuoju), tačiau šis jiems atrodė per stiprus, ypač karštomis itališkos vasaros dienomis ar pavakariais. Todėl keliautojai dažnai užeigose prašydavo vyną praskiesti šlakeliu vandens. O kuomet rinkoje pasirodė gazuotas vanduo (apie 1900), šis tapo ypač populiarus kokteilių, vyno skiedimo komponentas. Žolelių likeriai į spritzą buvo pradėti maišyti po pirmojo pasaulinio karo. Na, o po antrojo pasaulinio karo sparčiai po Italiją plito Aperol Spritz kokteilis. Neramumų išvargintai visuomenei tai tapo atgaivos, linksmybių bei prestižo simboliu.
Dažniausiai spritzo paruošimas atrodo taip – ant ledo kubelių į kokteilinę aštuonbriaunę (žemesnę ar vidutinio aukščio), kartais Martini ar didesnę vyno taurę pilama 3 dalys prosecco vyno (apie jį kituose įrašuose), dvi dalys Aperol žolelių trauktinės bei 2 dalys gazuoto mineralinio ar tiesiog sodos vandens. Gali būti su griežinėliu apelsino ar citrinos skiltele, žaliąja alyvuoge pasmeigta ant pagaliuko. Šiaurės Italijos baruose, užsisakę taurę spritzo dažnai šalia gausite skrudintų sūdytų riešutų arba namų gamybos bulvių traškučių, kurie taip pat tarnauja misijai sužadinti apetitą prieš vakarienę (o juk mes žinome, kokios jos gausios Italijoje!). Vietoj Aperol trauktinės gali būti naudojamas Campari (išgaunamas kartesnis skonis, ryškesnė spalva), Venete – Select trauktinė. Įdomu, jog būtent spalva yra labai svarbi spritzui – naudojamos tik tokios trauktinės ar likeriai, kurie išryškina apelsininę ar raudoną gėrimui būdingą spalvą. Kalbant apie Aperol‘o sudėtį – ji nuo plačiosios visuomenės slepiama ir yra beveik nepakitusi nuo gamybos pradžios. Žinoma tiek, jog gamyboje naudojami apelsinai, rabarbarai, įvairios žolelės bei šaknys.
Net seilės susikaupė berašant apie savo alkoholinį gėrimą number one! Todėl bėgu gurkšnoti Aperol spritzo bei paruošti skrandį tikrai itališkai picai sutalpinti. Salute e cin cin, le mie care amiche !